Specialisatiemodule preventieadviseur psychosociale aspecten

Specialisatiemodule preventieadviseur psychosociale aspecten - Amelior
Organisatie: 
Amelior vzw
Activiteit: 
Vorming
Datum: 
Dinsdag 02/10/2018 - 09:00
Prijs: 
Vanaf 3900 €
Plaats: 
Amelior
Beneluxpark 1
Kortrijk 8500
België
BE
Toegankelijkheid: 
Iedereen
Thema's: 
psychosociale aspecten
IN SAMENWERKING MET HOWEST (ONDERDEEL VAN UGENT) Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als preventieadviseur psychosociale aspecten aan de slag wil en daartoe de vereiste vaardigheden en kennis wenst te bezitten conform Bijlage II.4-7 van de Codex Welzijn op het Werk. Iedere cursist die zich wenst in te schrijven voor deze opleiding dient eerst geslaagd te zijn voor de multidisciplinaire basisopleiding.

Inhoud van de opleiding
De preventieadviseur psychosociale aspecten, kortweg de PAPA, staat zoals elke preventieadviseur de werkgever bij inzake advies, opvang en hulp. In het bijzonder zal de preventieadviseur psychosociale aspecten samen met de werkgever een preventiebeleid uittekenen in verband met het psychosociaal welzijn van de werknemers. Het psychosociaal welzijn omvat de thema’s geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk en anderzijds stress, stressbeheersing en burn-out.  Om als preventieadviseur aan de slag te kunnen, is het verplicht om na de multidisciplinaire basisopleiding voor preventieadviseurs veiligheid een specialisatie psychosociale aspecten te volgen en met glans te beëindigen. Deze opleiding biedt een erkend traject aan waarbij de toekomstige interne of externe preventieadviseur psychosociale aspecten ondergedompeld wordt in onder andere de wetgeving (Wet 1996 tot de Codex Welzijn op het Werk), de te volgen procedures en de praktische invulling van deze wetgeving op de werkvloer. Daarnaast biedt dit programma de nodige handvaten en vaardigheden om gesprekken te kunnen voeren en beslissingen te kunnen nemen om het psychosociaal welzijn op de werkvloer te optimaliseren. Er is bijkomend aandacht voor de rol van en de samenwerking met HR. Kortom als preventieadviseur ben je na deze langlopende opleiding gewapend om een degelijk welzijnsbeleid op te stellen of organisaties hierin te begeleiden. Om de opleiding optimaal met de praktijk te laten aansluiten zijn er opdrachten ingepland en wordt er een eindwerk verwacht.

Toelatingsvoorwaarden
Deze opleiding is enkel toegankelijk voor mensen die houder zijn van een universitair diploma of een diploma hoger onderwijs van universitair niveau waarvan het curriculum een aanzienlijk deel psychologie en sociologie bevat.