Vertrouwenspersoon: basisopleiding

Psychosociaal welzijn op het werk: ook de wetgever ziet er het belang van in, zoals de wet van 10 april 2014 benadrukt. Maar er loeren tientallen risico’s om de hoek. Een misplaatste opmerking, pesten op het werk, een nakende burn-out door torenhoge werkdruk enz. Als vertrouwenspersoon moet je actief luisteren en krachtig bemiddelen. Want je krijgt vaak botsende versies van hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Wetten en procedures bieden je dan een houvast. Ontdek er alles over in deze basisopleiding.

De FOD WASO nam deze opleiding op in de lijst van erkende instellingen. Volg je deze cursus bij NCOI Learning, dan krijg je een attest van deelname op voorwaarde dat je 5 volle dagen aanwezig was. Ook voor de jaarlijkse supervisies die vertrouwenspersonen moeten volgen, kan je terecht bij NCOI Learning. Kies uit het aanbod erkende opleidingen de juiste voor jou!

Doelstellingen

Tijdens deze opleiding leer je alles over de wetten en procedures omtrent psychosociaal welzijn op het werk, waardoor je jouw theoretische kennis versterkt en je meer vertrouwen hebt in je rol als vertrouwenspersoon.
Je leert niet alleen hoe je deze regels toepast in de praktijk, maar je verwerft ook de vaardigheden die nodig zijn om je functie als vertrouwenspersoon met zelfverzekerdheid uit te voeren. Dankzij het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure en de modeldocumenten ben je optimaal voorbereid om jouw rol als vertrouwenspersoon op te nemen.

Om de theorie begrijpelijk te maken, gebruiken de trainers verschillende voorbeelden en casestudy's gebruikt. Je krijgt de kans om situaties waar je zelf mee worstelt te bespreken en ervaringen uit te wisselen met andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijg je praktische handvatten om psychosociale risico's op het werk te verminderen en collega's te helpen bij het aangeven van hun grenzen om een burn-out te voorkomen.

Na het volgen van deze opleiding heb je de vereiste vaardigheden en kennis volgens de meest recente wetgeving. Je vervult je rol adequaat en draagt zorg voor het psychosociaal welzijn op het werk.