Oorzaken onderzoeken bij arbeidsongeval (Nazareth)

Wil je graag begrijpen hoe een ongewenste gebeurtenis in jouw bedrijf is kunnen ontstaan? En hoe je kan voorkomen dat het zich nog eens voordoet? Om vervolgens correcte en gepaste preventiemaatregelen voor te stellen?

Deze opleiding onderzoekt niet enkel ongevallen met (ernstig) letsel, maar ook ongevallen met materiële schade, milieuschade, bijna-ongevallen, onveilige situaties, productie stilstanden, materiaalschade, ...

Doelgroep

De doelgroep voor deze opleiding zijn preventieadviseurs, leden van de hierarchische lijn & iedereen die betrokken is bij ongevallenonderzoek. En iedereen die de technieken die bij ongevallenonderzoekt gebruikt worden, wil bijschaven.

Het programma

De opleiding betrekt je volledig in de ontdekkingstocht naar de basisoorzaken van een arbeidsongeval. Vertrekkende vanuit de analyse van ongevallen, incidenten en andere voorvallen naar een dynamisch systeem dat de wettelijke bepalingen invult, maar ook zeer nauw aansluit bij moderne managementsystemen en normen.

Korte theoretische toelichting van verschillende onderzoeksystemen

Verduidelijking van de link naar RIE, JAP en GPP (a.d.h.v. praktijkvoorbeelden)

Toepassen van onderzoekssystemen op verschillende praktijkcases om zo op een participatieve manier tot de basisoorzaken te komen

Bespreking in groep van de resultaten en de mogelijke valkuilen